Kantina Bardha, wina Bardha |
Kto by pomyślał, że historie Albańczyków są zbieżne z historiami niektórych Polaków. Dwaj niezwykli ludzie, Antoni Cieplikowski, czyli inaczej Antoine, i Ekrem Bardha. Czyli po prostu Bardha!
Jeden i drugi wyjechali z krajów pochodzenia jako emigranci. Cieplikowski do Paryża, Bardha zaś przez Europę Zachodnią do Stanów Zjednoczonych. Jeden i drugi zrobili niezwykłą karierę będąc fryzjerami znanych osobistości. Bardha zmienił jednak zawód i przez kilkanaście lat prowadził w USA bary McDonalds. Po zmianach demokratycznych, które zaszły w Albanii, dysponując sporą fortuną założył winnicę, produkującą znakomite białe i czerwone wina Bardha. Plantacja nie jest wielka, liczy około 6 hektarów i osiąga wydajność 10 kwintali winnych gron. Specyficzny szczep winny „Shesh”, dający owoce zarówno białe i czerwone, jest dość wymagający i nie udaje się go nasadzać w innych częściach Europy. Stąd bierze się unikalność tego wina. Winiarnia prowadzona jest przez doświadczonych winiarzy albańskich i współpracujących z nimi ekspertów włoskich. Na miejscu jest profesjonalne laboratorium, magazyn win gotowych oraz dojrzewalnia. Urządzenia zostały sprowadzone z Włoch, beczki są produkowane przez albańskich bednarzy. Kantyna jest niezwykle elegancka a przed wejściem do niej rosną 800-letnie drzewa oliwne. Można spróbować dwóch gatunków wina oraz raki, również produkowanej na miejscu.
Butelka wina Bardha kosztuje1000 lek, czyli ok. 8 euro. „Na mieście” to samo wino kosztuje około 3000 lek, czyli 25 euro. W czasie pobytu w Albanii warto wybrać się na przejażdżkę do winiarni Bardhy, która usytuowana jest w dolinie Marikaj. www.kantinabardha.com
Tagi: Kantina Bardha, wina Bardha, albańskie wino
|